25/05/2017

RIBA London Region Award Winner 2017-The Loom

Announced last night at the RIBA Awards Ceremony in Portland Place, The Loom is the recipient of a RIBA London Award.

The project, a renovation of a former wool storage warehouse in Whitechapel, features a reconfigured entrance sequence from Gowers Walk, thereby making a connection with Goodmans Fields. This connection includes the office reception and a new public café, which was admired by the jury as a concept providing greater public permeability. The entrance enjoys a generous opening in the existing façade and is lit by an atrium space in the centre of the building; providing space and light to the circulation on the upper floors.

The jury appreciated the clear and simple layout of the typical floors. The detailing is beautifully executed. Decisions about what to remove, what to keep, and how to make new additions, have been extremely well considered. The metal screen of the new entrance makes a reference to an historic loom, connecting the new intervention with the original use of the building. The new mural in the entrance by Stuart Patience provides a playfully surreal take on the building’s history.

The project was carried out while significant areas of the building remained in occupation and now delivers an attractive work space; elegantly organised and well resolved in relation to items such as bicycles and refuse; while also celebrating the building’s history in a meaningful way.

The Loom gates Loom cafe new loom Loom mural